So sind nun mal die biochemischen Fakten, Rainer. Auch wenn' s Dich überraschen mag - selbst Fette (Triglyzeride) wirken insulinogen und werden zu 10% (der Glyzerinanteil) zu Glucose umgewandelt. Das ist nix neues, sondern schon jahrzehntelang bekannt. viele wissen zwar, was Gluconeogenese ist, aber kaum jemand ist sich ihrer Konsequenzen bewußt: Es werden Aminosäuren in Glucose umgewandelt und diese provozieren nolens volens eine Insulinreaktion. Überaschend ist, dass es so viele nicht wissen oder nicht wissen wollen.Robert, das glaubst du doch selbst nicht - oder etwa doch?Jedes Gramm Protein, das über die Nahrung zugeführt wird, wird - sofern keine KH gegessen werden - zu 58% in Glucose verwandelt.
Quelle: The Ketogenic Diet: A complete guide for the Dieter and Practitioner (Lyle McDonald)The ketogenic ratio
(...) the simplest way to
examine the effects of food consumption on ketosis is to look at the equation used to develop
ketogenic diets for childhood epilepsy (figure 1).
Figure 1: The ketogenic ratio:
Ketogenic K 0.9 fat + 0.46 protein
------------------- = ---- = -------------------------------------------------
Anti-ketogenic AK 1.0 carbohydrate + 0.1 fat + 0.58 protein
Note: Protein, fat and carbohydrates are in grams.
Source: Withrow CD. The ketogenic diet: mechanism of anticonvulsant action. Adv Neurol
(1980) 7: 635-642.
(...)
Protein
Protein has both ketogenic effects (46%) and anti-ketogenic effects (58%). This reflects
the fact that 58% of dietary protein will appear in the bloodstream as glucose (3), raising insulin
and inhibiting ketogenesis. Note that the insulin response from consuming dietary protein is
much smaller than that from consuming dietary carbohydrates. Consequently protein must be
restricted to some degree on a ketogenic diet as excessive protein intake will generate too much
glucose, impairing or preventing ketosis. Protein also stimulates glucagon release and has some
pro-ketogenic effects.
The most critical aspect of protein intake has to do with preventing the breakdown of body
protein. By providing dietary protein during starvation, the breakdown of body protein can be
decreased or avoided entirely (4). The interactions between protein and glucose intake and protein
sparing are the topic of the next section.
Fat
Fat is primarily ketogenic (90%) but also has a slight anti-ketogenic effect (10%). This
represents the fact that ten percent of the total fat grams ingested will appear in the
bloodstream as glucose (via conversion of the glycerol portion of triglycerides) (5,6). If 180 grams
of fat are oxidized (burned) per day, this will provide 18 grams of glucose from the conversion of
glycerol."
Referenzierte Literatur:
3. Jungas RL et. al. Quantitative analysis of amino acid oxidation and related gluconeogenesis
in humans Phys Rev (1992) 72: 419-448
4. Cahill G. Starvation. Trans Am Clin Climatol Assoc (1982) 94: 1-21.
5. Felig P. et. al. Blood glucose and gluconeogenesis in fasting man. Arch Intern Med (1969)
123: 293-298.
6. Bortz WM et. al. Glycerol turnover in man. J Clin Invest (1972) 51: 1537-1546.
In populärwissenschaftlicher Literatur steht halt leider nur die halbe Wahrheit, wenn manchmal bis häufig behauptet wird, dass nur die KH eine Insulinwirkung hervorrufen würden. Der eine schreibts vom anderen ab und am Ende entstehen dann die Mythen. In den wissenschaftlichen Publikationen - wie z.B den referenzierten dieses schönen Kompendiums von Lyle McDonald aber auch vielen weiteren mehr (z.B die Literatur von Volek und Phinney), kann man lesen, wie die Faktenlage sich darstellt.
LG Robert